بی شک طی چند دهه اخیر انواع پلاستیکها و پلیمرها جزء مواد اولیه عمده مورد استفاده در صنایع مختلف بودهاند. انواع پلیمر و پلاستیک خواص ویژهای همانند، مقاومت بسیار بالا در برابر کشش، فشار و ضربه، همچنین عدم خوردگی و مقاومت شیمیایی بالا و… را از خود نشان میدهند که به واسطه این خواص بی نظیر کاربرد فراوان و رو به گسترشی را در انواع صنایع همچون، صنایع غذایی، دسته بندی، نساجی، کیف و کتانی، برق و الکترونیک، ظروف یکبار مصرف و … شامل میشوند.
استفاده از انواع پلاستیک و پلیمر از حدود سال ۱۹۸۰ میلادی رشد چشم گیری پیدا کرده و تا به امروز به دلیل قیمت مناسب، سهولت در کاربرد و خواص جذاب استفاده رو به رشتی را داشته است. اما جدای از تمامی مزیتهای اقتصادی ذکر شده، میتوان قابلیت بازیافت ضایعات انواع پلاستیک و پلیمر را نیز به آن اضافه نمود. به این طریق میتوان ضایعات و بقایای غیر قابل مصرف واحدهای صنعتی و همچنین مواد پلاستیکی و پلیمری تفکیک شده از زبالههای شهری را جمع آوری نموده و سپس بعد از چند مرحله شستشو و خردایش مجددا آنها را گرانولی کرده و وارد چرخه تولید کنیم.
قیمت ضایعات پلاستیک و پلیمر
با توجه به نوع پلاستیک و پلیمر و میزان خلوص و کیفیت متفاوت میباشد. حال اینکه جمع آوری ضایعات حاصل از واحدهای بزرگ صنعتی و همچنین تفکیک این پلاستیکها و مواد پلیمری میتواند علاوه بر سرمایه قابلملاحظهای که به واحد تولیدی بازمیگرداند، تأثیرات مثبت قابل توجه ای نیز بر حفظ محیط زیست و مصرف کمتر سوخت داشته باشد.
مواد بازیافت شده پلاستیکی
سه گروه اصلی ضایعات پلیمری
-
ترمو پلاست
گروه اصلی و بخش عمده پلاستیک را پلاستیکهای ترمو پلاست تشکیل میدهند. این گروه از مواد پلاستیک بهوسیله اعمال حرارت قادر خواهند بود تا بدون تغییر در خواص به اشکال جدید در آیند و پس از سرد شدن آن شکل را حفظ نمایند، پلیاتیلن از جمله پلیمرهای معروف دسته ترمو پلاست است.
-
ترموست
این دسته از مواد پلاستیکی کاملا سخت و شکننده بوده و دارای نقطه ذوب بسیار بیشتری در مقایسه با پلاستیکهای ترمو پلاست هستند. این گروه مقاومت بالایی در برابر حرارت و جریان الکتریکی دارند و به همین دلیل در صنایع برق مورد استفاده قرار میگیرند و ضایعات کلید و پریزهای برق از جمله ضایعات ترموست میباشند. فنل فرمالدهید و یا همان باکالیت از جمله پلاستیکهای ترموست معروف میباشد.
-
الاستومر
الاستومرها را به صورت عامیانه تحت عنوان لاستیک میشناسیم این گروه از مواد پلیمری دارای زنجیرههای پلیمری بلند و درهمتنیدهای هستند که تا چند برابر خود کش میآیند و به همین دلیل خاصیت کشسان بالایی را از خود نشان میدهند. ضایعات لاستیک طبیعی و لاستیک مصنوعی از جمله ضایعات معمول این گروه از پلیمرها محسوب میشوند.
راه تشخیص ضایعات پلاستیکی مضر چیست؟
باید توجه داشت که تمامی ضایعات پلاستیکی به آسانی قابل بازیافت نبوده و برخی از آنها نیازمند فرایندهای پیچیدهتری به منظور بازیافت میباشند. در این بین برخی از ضایعات پلاستیکی وجود دارند که پس از چند مرحله بازیافت از خود مواد سمی مضر محیط زیست آزاد نموده و سلامت انسان را تهدید مینمایند. اما راه حل سادهای وجود دارد تا از این طریق بتوان انواع ضایعات پلاستیکی مضر را بنا بر میزان آلودگی آنها از بیشترین به کمترین شناسایی نمود.
به این منظور کافی است اولین ظرف و یا شیء پلاستیکی اطراف خود را برداشته و به دقت قسمت تحتانی آن را مشاهده کنید، احتمالا عددی را در آن قسمت مشاهده خواهید نمود که نمایانگر نوع پلاستیک و سطح آلودگی آن میباشد. طبق استانداردهای موجود ضایعات پلاستیکی به هفت دسته تقسیم میشوند که هر دسته از نظر قابلیت بازیافت و مضر بودن با دیگر متفاوت است. حال اینکه شما میتوانید با شناخت این هفت دسته و انطباق آن با عدد موجود بر روی محصول خود آن را شناسایی نمایید.
-
پلیاتیلن ترفتالات (PET)
از بی خطر ترین ضایعات پلاستیکی هستند و به دلیل مقاومت به ضربه، توانایی ذخیرهسازی گاز بالا و شفافیت آن، از این پلاستیک به منظور ساخت انواع بطری نوشابه و سایر مایعات استفاده میشود.
-
پلیاتیلن سنگین (HDPE)
این دسته از ضایعات جزء ضایعات کم خطر بوده و از پلی اتیلن با تراکم بالا تشکیل شدهاند. دارا رنگی کدر بوده و از آن به منظور ساخت انواع ظروف پلاستیکی استفاده میشود. نکته حائز اهمیت در مورد این پلاستیک سهولت در بازیافت آن میباشد.
-
پلیوینیل کلرید (PVC)
از این پلاستیک لولههای پلیکا و بطریهای روغن مایع استفاده میشود و بازیافت آن امری دشوار است. لازم به ذکر است که این پلاستیک به دلیل آزاد سازی مواد شیمیایی به هنگام دریافت حرارت، به هیچ وجه نباید در ماکروویو قرار گرفته و یا حرارت ببینند.
-
پلی اتیلن سبک (LDPE)
این دسته از ضایعات پلاستیکی کاملا بی خطر بوده و از آن برای ساخت انواع کیسههای پلاستیکی استفاده میشود اما نکته حائز اهمیت در مورد این دسته عدم امکان بازیافت آنها میباشد.
-
پلی پروپیلن (PP)
این دسته از ضایعات پلاستیکی کاملا بی خطر بوده و به راحتی قابل بازیافت میباشند، از این دسته مواد پلاستیکی به منظور ساخت محصولاتی همانند نیهای یکبار مصرف و سایر ظروف یکبار مصرف استفاده میشود.
-
پلی استایرن (PS)
این دسته از ضایعات بیشترین حجم ضایعات بازیافتی را به خود اختصاص میدهد چرا که از پلی استایرن برای تولید انواع ظروف یکبارمصرف استفاده میشود. لازم به ذکر است که این دسته از ضایعات پلاستیکی در صورت اعمال حرارت از خود بخارات سمی آزاد میسازد.
-
پلی کربنات (PC)
دارای بازه وسیعی از کاربردها از کیس کامپیوتر گرفته تا ظروف نگهداری غذا مورد استفاده قرار میگیرد، هر چند توصیه میشود که از آن به منظور نگهداری غذا استفاده نشود.
کلام آخر
در این مقاله سعی شد تا اطلاعات لازم به منظور شناخت انواع ضایعات پلاستیکی در اختیار شما قرار گیرد تا بتوانید ضمن تعیین قیمت ضایعات پلاستیک و پلیمر در کنار تفکیک انواع قابل بازیافت و غیر قابل بازیافت آنها، این ضایعات را وارد چرخه بازیافت نموده و در کنار حفظ محیط زیست شاهد بازگشت سرمایه به چرخه تولید نیز باشید.
به منظور آگاهی از قیمت روز ضایعات پلاستیک و پلیمر میتوانید به شرکتهای معتبر فعال در این زمینه مراجعه نموده، تا ضمن تعیین قیمت کارشناسی به خرید و یا فروش این ضایعات اقدام نمایید.
نظر کاربران